Ihmissilmällä on laajempi dynaaminen näkymäala kuin valokuvafilmillä tai digitaalisella sensorilla. On yleistä, että huippudynaaminen ympäristö menettää suurimman osan dynaamista näkymäalaansa kuvauksen jälkeen. Esimerkiksi, mielenkiintoisesti rakentuneet pilvet taivaalla ovat ylivalottuneita ja ne näkyvät digitaalisessa kuvassa vain laajana valkeana alueena ja ympäristön alaosat ovat hyvin tummat. Jotta tällaisten laajojen dynaamisten näkymäalojen kuvaaminen olisi helpompaa, käytetään niin kutsuttuja ND- suotimia (Neutral Density- filter). Ammattilaisvalokuvaajat, kuvaavatpa he sitten ulkona, maisemaa, luontoa tai arkkitehtuuria, tai sisällä studiossa käyttävät kaikenlaisia suotimia työssään.

NON-GRADUATED ND FILTERS

Harmaasuotimet estävät osaa valosta pääsemästä linssiin. Löydät näitä ND- suotimia erilaisissa tiheyksissä. Ne tarjoavat lisäaikaa valotukselle sekä joustavuutta aukkovalikoimalle. Hyvä ND- suodin on väriltään neutraali, mikä tarkoittaa, että se estää kaikenlaisia valoisuusarvoja tasapuolisesti. ND- suotimia käytetään mm. jos tarvitaan hidasta valotusaikaa tai jos halutaan nopeammat salamavalotahdistukset kameroilla, joilla on hitaat salamavalotahdistukset. Näitä suotimia käytetään niin valokuvausstudioissa kuin tuotteiden valokuvauksessa.

GRADUATED ND FILTERS

Graduated filter - suomeksi myös puolivärisuodin, puolisävysuodin, gradienttisuodin, murtovärisuodin, liukuvärisuodin tai asteittainen suodin. Asteittaisissa ND- suotimissa toinen osa suotimesta on kirkas ja toinen osa estää osan valosta. Joissain ulkoilmamaisemissa voi olla valoisuutta, joka ylittää filmisi näkymäalan tai rajan, jonka sensorisi voi vangita yhdellä kerralla. Suodin auttaa sinua vähentämään maiseman valoisuuden yleisalaa. Siirtymäraja voi olla pehmeä tai kova. Kovan rajan ND- suotimia käytetään esimerkiksi suoran horisontin kuvaamisessa, jossa raja näkyy vahvana. Sinun täytyy liikuttaa suodinta pidikkeessä, niin että tumma ja kirkas osa mukautuu valokuvauksesi kohteen rajaan saumattomasti. Asteittaisia ND- suotimia saa myös ”käänteisessä” mallissa sekä eri tiheysarvoissa.

REVERSED ND FILTERS

Tiheys alkaa suotimen keskeltä ja vähenee/himmenee suotimen reunoille. Tiheys on suurimmillaan suotimen keskellä, jotta olisi mahdollista kompensoida kirkkaat horisontit tai muunlaiset tilanteet, joissa kuvan kirkkain kohta on kuvan keskellä. Näitä käänteisiä ND- suotimia käytetään yleensä auringonnousun ja -laskun aikaan ja nämä sopivat erinomaisesti myös ns. ”sinisten hetkien” tallentamiseen.

FULL GRADUATED COLOUR FILTERS

Värillisien suotimien tarkoituksia ei tarvitse sen enemmin selitellä, ne auttavat sinua tehostamaan ja vaihtamaan värejä. Värilliset kamerasuotimet vaikuttavat kontrastiin, värivivahteisiin sekä koko kuvan tunnelmaan. Valoisuutta tasapainottamalla, valokuvaajat voivat lämmittää tai viilentää kuvan tunnelmaa. Ihmiset, jotka työskentelevät analogisten tai elokuvakameroiden kanssa, turvautuvat useasti näihin suotimiin säädelläkseen kuvan ulkonäköä. Näitä suotimia myös käytettiin mustavalkoisten kuvien ottamiseen.

GRADUATED COLOUR FILTERS

Näitä suotimia käytetään samaan tapaan kuin edellä mainittua asteittaisia ND- suotimia. Käytämme näitä suotimia myös kun haluamme vaikuttaa vain pieneen osaan maisemasta. Näiden suotimien voima on niiden yhdistelemisessä.

X-STOPPER FILTERS

Nämä suotimet ovat erityislaatuiset, jotka on valmistettu A- luokan mineraalilasista pitkän valotusajan saamiseksi. Ne vähentävät tulevaa valoa rajusti. Tämä suodin aiheuttaa koko kuvan tummentumisen. Se eliminoi suurimman osan valosta, joka kulkee linssin läpi, jotta sinä voit valokuvata laajemmalla aukkokulmalla tai hitaammalla suljinajalla kuin normaalisti olisi tarpeen. Hidastamalla valotusaikaa tai lisäämällä aukkokulmaasi, voit kontrolloida kuvausalasi syvyyttä ja ilmaista liikkumista helpommin. Nämä suotimet sopivat erinomaisesti tilanteisiin, joissa haluat kuvata veden sameutta tai pilviä päivänvalossa liikkumattomien kohteiden ollessa tarkkoja. Sinun tulisi tehdä muutamia testiottoja päättääksesi sopivan valotuksen.

SPECIAL FILTERS - ANALOG RAINBOW LINE

Saatavilla on myös erikois- ja efektisuotimia. Nämä Analog Rainbow suotimet saivat inspiraation "Lomography-kuvauksesta", vanhoista linsseistä, taidevalokuvauksesta. Yhdistelmiensä ansiosta voit saada aikaan ennennäkemättömiä efektejä. Analog Rainbow- sarjan jokainen filtteri on käsintehty ja originelli. Ei ole kahta samanlaista filtteriä!

Kysy tai kommentoi